En av de store idrettene på verdensbasis er sykkelsporten, og denne vokser i popularitet for hvert år som går. Det er mange grener innenfor sykkelsport, men samtidig er det liten tvil om at det er landeveissykling som er den største grenen i denne fartsfylte sporten. 

Interessen for landeveissykling vokser for hvert eneste år som går. Dette ser man også på seertallene som norske TV2 kan vise til når Frankrike Rundt pågår hver sommer. Akkurat det viser hvor mye denne idretten interesserer og engasjerer mennesker. Det samme gjelder også interessen for oddsspilling på rittene og sykkelrytterne hos bookmakerne, og hos disse finner du mer og mer som du kan sette noen bet på. 

Bra odds på sykling på disse oddssider

Sportsbook
Features
Bonus
Rating
Bet Now

Landeveissykling byr på både endagsritt og sykkelritt over flere uker

Landeveissyklingen byr på flere typer konkurranser. Det mest vanlige er fellesstarter hvor førstemann i mål er vinneren. I tillegg er det også individuell start i temporitt hvor hver enkelt syklist sykler mot klokken. Denne konkurranseformen benyttes også i lagkonkurranser eller lagtempo der laget sykler sammen. I de store treukers sykkelrittene er det gjerne lagt inn 1 til 2 tempokonkurranser.

Innenfor landeveissykling er det både endagsritt og ritt som går over flere uker. I de sistnevnte kåres det vinnere både på hver enkelt etappe og sammenlagt. I rittene over flere uker er det gjerne også lagkonkurranse, poengkonkurranse og klatrekonkurranse. I de store sammenlagtrittene sykler lederen med en spesiell farget trøye, slik som den rosa i Italia Rundt eller den gule i Frankrike Rundt.

Klassikerne med Monumentene på våren

I landeveissykling går de 12 mest prestisjefylte og historiske endagsrittene under betegnelsen klassikerne. Det mest kjente er Paris–Roubaix som ble arrangert første gang i 1896. Klassikerne er igjen inndelt i Monumentene som er de 5 største av disse. I tillegg til Paris–Roubaix er dette Milano–San Remo, Liége–Bastogne–Liége, Flandern Rundt og Lombardia rundt. 

De andre rittene som inngår i klassikerne er Rund um den Henninger Turm, Züri-Metsgete, Amstel Gold Race, La Fléche Wallonne, Paris–Brussel og Paris-Tours. I tillegg til klassikerne blir det også arrangert mange såkalte semiklassikere. Mange av disse er sykkelritt som går på brostenspartiene i Belgia om våren.   

De tre rittene i Grand Tours

Selv om både klassikerne og mange av endagsrittene får mye interesse og på et vis starter den europeiske sykkelsesongen, er det likevel ingen tvil om at det er treukersrittene i Spania, Italia og Frankrike som får den aller største oppmerksomheten. Dette er Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España, og disse går under betegnelsen Grand Tours. I disse store rittene deltar de beste lagene i sykkelsporten.

Tour de France

Det hersker liten tvil om at Le Tour de France eller Frankrike Rundt er verdens største sykkelritt. Dette treukersrittet går av stabelen i juli hvert år. Det ble arrangert første gang i 1903. Siden den gang er det blitt avviklet hvert år, med unntak av opphold under første og andre verdenskrig. Hvor etappene går varierer fra år til år, men siden 1975 er det en ting som aldri forandres. Det er at målgangen for den siste etappen er på Champs-Elysees i Paris.

Mange norske syklister har deltatt i Frankrike Rundt, og 19 ganger har en nordmann vunnet. Syklister med norsk flagg som har minst én etappeseier i Tour de France er Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd, Kurt Asle Arvesen, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Flest etappeseire i rittet har Mark Cavendish og Eddy Merckx med 34 hver. Eddy Merckx har også syklet flest dager i den gule ledertrøyen med 96 dager. Sylvain Chavanel har fulført TdF flest ganger med 18.

Vuelta a España

Spania Rundt et treukersritt som sykles i variert terreng i Spania. Det ble arrangert for første gang i 1935, og det er blitt avviklet hvert eneste år siden 1955.  Spania Rundt ble også arrangert i årene 1936, 1941–1942, 1945–1948 og i 1950. Sykkelrittet gikk opprinnelig om våren, men siden 1995 er det blitt avviklet på høsten i september. Sykkelrittet har målgang i Madrid. I Spania Rundt har ledertrøyen skiftet farge mange ganger, men den har vært rød siden 2010. 

Giro d’Italia

Italia Rundt går også over tre uker, og rittet arrangeres i mai hvert år. Sykkelrittet regnes for å være det tøffeste av de tre i Grand Tours. Det er fordi stigningene i rittet vanligvis er brattere og lengre enn i Spania Rundt og Frankrike Rundt. Italia Rundt ble arrangert første gang i 1909. Det ble ikke avviklet i årene 1915–1918 og 1941–1945. Rittets ledertrøye har vært rosa siden 1931. Mario Cipollini har flest etappeseire i Italia Rundt med 42. 5 nordmenn har klart å vinne etapper i Giroen. Det er Knut Knudsen, Dag Erik Pedersen, Kurs Asle Arvesen, Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

Betting på Sykkel

Sykling under OL

Hvert fjerde år kåres det en olympisk mester i landeveissykling. Sykling for menn har vært på OL-programmet siden første sommer-OL i 1896, men damesyklistene slapp ikke til før i 1984.

Verdensmesterskapet i landeveissykling

VM i landeveissykling arrangeres hvert år, og mesterskapet avvikles på høsten. VM ble arrangert for første gang i 1921, og det er blitt arrangert hvert år siden med unntak av årene 1939–1945. Norge var VM-arrangør i 1993 og 2017. Det er to konkurranser under VM. Et individuelt tempoløp og landeveiseløpet. Den som er verdensmester i landeveisritt kan sykle i regnbuetrøyen i alle ritt frem til neste VM.

Oddsspilling på sykkelsport

Den som ønsker å spille odds på sykling finner mye spennende hos bettingselskapene. Du kan spille odds på hvem som vinner en etappe under et ritt. Eller du kan spille odds på hvilken syklist som vinner den siste etappen i Tour de France, og om en syklist ender på Topp 3 på en etappe. Du kan også gå for Head to Head, som er oddsspill på hvem som gjør det best av 2 utvalgte syklister på en etappe. Disse oddsspillene kan du både plassere før etappene starter og til liveodds mens rittet pågår.

Du kan også sette noen langsiktige veddemål på sykkel. Slike langsiktige vinnerspill gir deg muligheten til å spille odds på hvilken syklist som vinner et ritt sammenlagt, hvilket lag som klarer det samme, og hvilke syklister som vinner klatretrøyen, poengtrøyen og ungdomstrøyen i ett av rittene i Grand Tours. Husk også at du kan hente oddsbonuser og odds boost hos bookmakerne som du kan bruke til oddsspilling på sykkelsport.